Добавяне и премахване на ключ.

daskala1983

New member
Здравейте колеги, имате ли представа дали добавяне и премахване на ключ от софтуера на автомобила става само в мото пфое или може и друг да свърши работата? Колата е polestar 2.

Здравей,

има няколко варианта, всеки със своите предимства и недостатъци.

Опция 1 - МотоПфое
Отиваш, записваш час, чакаш 40-50 минути и си готов. Записа става през Вида, софтуерната последователност е че се изтриват всички съществуващи ключове и се обучават наново един по един. Има голяма вероятност да ти кажат, че не може само един ключ да се купи, защото идват в комплект два нормални и един спортен и няма как да поръчат един само. Предимството е, че си сигурен че всички ключове са в теб и имаш 3 различни ключа които могат да имат различни профили в колата. Недостарък - плаща се доста и в чакалнята до сервиза вече няма сладки от Икеа за клиентите.

Опция 2 - Ключарски услуги.
Дали ще е SOS Ключар или авто ключаря пред Практикер в Дружба в София, няма значение. Ще е по евтино от МотоПфое, но те могат само да клонират съществуващият ключ. Клониращото устройство го чете, записва във файл и после записва файла в нов/стар ключ. Проблема е ако ключара вземе, че си запази файла и след време го продаде на някой който иска подобна кола. Колата ще вижда всички ключове като един и различни профили не могат да се ползват.

Опция 3 - Ти сам ставаш ключар.
Купуваш си VoE ( Volvo over Ethernet) адаптер за връзка към колата ~250 лева оригинален. Купуваш софтуера Orbit за 325 долара - включва се една година абонамент + пин кодовете на CEM и VGM модулите. Купиваш един употребяван ключ от Волво от ebay.co.uk за 40-50 паунда и си готов. С Orbit софтиера се закачаш за колата, казваш че искаш да програмираш ключове, следваш инструкциите на екрана и се програмираш. Недостатъка - инвестираш в оборудване, занимаваш се, винаги има риск да бутнеш кабела с крак докато програмираш и нещо да се омаже, което водо до репатрак и ходене в МотоПфое.
Предимството е че си го правиш сам и вече имаш истинска диагностика за колата. Четеш грешки, можеш да променяш фабричните настройки на колата сам и тн.

Опция 4 - Отиваш при алтернативата на МотоПфое - VolvoTuneLine. Там имат Вида и връзки в МотоПфое и евентуално могат да запишат нов ключ. Принципно само официален дилър има право да прави ключове през Вида, затова казвам евентуално.

Ясно, проблема е че колата иска всички записани ключове да са в нея за да изтриеш профила на предишния собственик и да запишеш нов, а пристига само с 1 ключ. При китайците има комплект от 2,нормален и така наречения спортен за 200лв, но мото пфое едва ли ще иска да ги запише. Като пристигне ще си покаже явно.

100$ за една година, 325$ е една година и да ти дадат кодовете за CEM и VGM за да можеш да пишеш по конфигурацията на колата. Ако ще сменяш фар, дано да е здрав модула му и да можеш да го преместиш на друг здрав фар.
За подмяната на модули, Волво - Polestar заключват колите по сериен номер на софтуера, по парт номер и хардуерен номер на модула. Ако смениш модул с друг, задължително се прави Reload през оригинална Вида. Ако ожениш някой нов модул през Orbit/или някой БГ Майстор който уж клонира софтуери, на следващо връзване в МотоПфое Видата ще види нов модул или нови сериини номера и колата получава забрана за получаване на софтуерни обновления. А за Polestar всеки месец два излиза нов основен софтуер.

За правене на ключове, по горното не важи и колата не се забранява във Вида.

Ако стигнеш до забрана, Волво/Polestar ще те накарат да си купиш от тях нов модула който сам си си сменил, да го инсталират те и да му налеят софтуер преди да махнат забраната за нов софтуер. А вече как ще накараш МотоПфое да дигнат тикет към Волво/Polestar за да се махне забраната, е вече друго клизматично преживяване, особенно за коли не купени от тях.

Досегашния ми опит с мото пфое не е никак приятен и предполагам едва ли ще съм приятно изненадан, а фара заедно с дребни детайли си е останал там за съжаление. Може би все пак ще се наложи да взема led модула от тях.

Като дойде колата, трябва да се прочете и да се види дали реве за липсващ модул на фара. За Волво знам че реват, за Polestar - не съм сменял такъв фар досега, може да са спестили една платка във фара и да са я изнесли някъде около CEM-a или в него.

Да споделя и моя опит, защото закупих нов ключ (втори за мен, имах само един) от Мото Пфое преди около 2 месеца. Колата ми е V40 2016г. Първото, което направих е да пратя мейли до няколко офиса в централна част на страната, за да ми е най-близо. Първо ми отговориха от Плевенския офис с оферта, която беше устна за около 450лв. без нарязване и без изискване на капаро за поръчката на ключа. Получих оферта и от Русенския офис, която беше официална за 615лв. с нарязване като платя 80% от стойността на ключа предварително. Естествено избрах Плевен, чаках около 10дни да пристигне ключа от Швеция, записах час и както казва Millen чакане около 40-50 мин. и новия ключ беше готов за 453,76лв. Разходих се до ключар в града, при който ме опътиха от Мото Пфое и за още 20лв.беше нарязан. Ползвам го вече 2 месеца без никакъв проблем.
Това, което се разминава от написаното по-горе е, че не изтриват съществуващите ключове от паметта. Понеже и аз бях чел за това изрично го попитах служителя, но той отрече. Не знам дали го е клонирал, но преди в менюто на колата изписваше че има 2бр. ключове сега изписва че са 3бр.

Прикачени файлове

• klu4 broi.webp
    klu4 broi.webp
    128.4 KB · Изгледи: 3
  • klu4 f-ra.webp
    klu4 f-ra.webp
    156.8 KB · Изгледи: 3
  • Екранна снимка 2025-11-27 083317.webp
    Екранна снимка 2025-11-27 083317.webp
    66 KB · Изгледи: 3
  • 589614711_1400394481688853_1572639869778573167_n.webp
    589614711_1400394481688853_1572639869778573167_n.webp
    151.5 KB · Изгледи: 3
Последна редакция:
Не съм сигурен в твоя случай дали има значение, но е редно да изтрият липсващия ключ най-малкото защото не се знае в кого се намира. В моя случай ще е задължително защото доколкото разбрах при липсващ ключ не може да се смени потребител на автомобила.

Тук ключа не е във вида задвижване, а в това как е коректно да се добавят и премахват ключове, предполагам темата може да влезе и в общи. Различното при polestar е, че не ползват sensus. Не знам дали в новите волва няма също да минат на google.

Да споделя и моя опит, защото закупих нов ключ (втори за мен, имах само един) от Мото Пфое преди около 2 месеца. Колата ми е V40 2016г. Първото, което направих е да пратя мейли до няколко офиса в централна част на страната, за да ми е най-близо. Първо ми отговориха от Плевенския офис с оферта, която беше устна за около 450лв. без нарязване и без изискване на капаро за поръчката на ключа. Получих оферта и от Русенския офис, която беше официална за 615лв. с нарязване като платя 80% от стойността на ключа предварително. Естествено избрах Плевен, чаках около 10дни да пристигне ключа от Швеция, записах час и както казва Millen чакане около 40-50 мин. и новия ключ беше готов за 453,76лв. Разходих се до ключар в града, при който ме опътиха от Мото Пфое и за още 20лв.беше нарязан. Ползвам го вече 2 месеца без никакъв проблем.
Това, което се разминава от написаното по-горе е, че не изтриват съществуващите ключове от паметта. Понеже и аз бях чел за това изрично го попитах служителя, но той отрече. Не знам дали го е клонирал, но преди в менюто на колата изписваше че има 2бр. ключове сега изписва че са 3бр.
Не е клоноран ключа ти. Щом са поръчали Volvo Master key application - 31350519. Просто не са спазили процедурата да изтрият всички ключове и да ги добавят отново. Преди време когато имах достъп до Вида, съм го правил на P3 платформа коли и в началото софтуера позволява избор - изтрии всичко и запични да добавяш или добави един. При теб са избрали само да добавят. Принципно си имат технически журнал при коя ситуация кое се ползва, дали има загубен ключ или клиента иска още един ключ.

Назад
Топ