Смяна на масло на АСК Aisin TF-80SC AWD

• Стартер на теми Стартер на теми bossnass
  • Начална дата Начална дата

bossnass

New member
Здравейте!

Имам XC70 2008г., D5244T4 с 6-степенния Aisin TF-80SC AWD, 185к.с. В момента е на почти 370000км. Колата е изначално купувана от МП в България и има много пълна история в техния сервиз.
Наближава времето за смяна на маслото на АСК и въпреки, че вече доста неща съм поправял сам по колата, кутията е едно от изключенията, за което не съм отделял време, поради липса на някакви особени проблеми (ще напиша по-надолу). Тук вмятам, че след закупуването на автомобила преди близо 60000км, кутията превключваше доста мудно, но без ританици. Това се оправи след инсталиране на Полстар (Ъпдейт 2.0) в МП скоро след като я купих. Реално вече е 205к.с. и до 450 Nm. Маслото е сменяно на 200к (МП, 12л.), 270к(МП, 12л.) и 317к(В+3, 12л. уж, вече като моя собственост). Същевременно планирам профилактично да подменя и охладителя.

Единственото, което малко ме дразни е едно леко придръпване между 2-ра и 3-та, което наскоро изследвах, с диагностиката. Получава се при загрята кутия. По думите на първия собственик, това се е проявили още много рано в живота на колата и МП не са направили нищо по въпроса. Вероятно става дума за преди повече от 200-250К км.
Това, което хванах е, че при задействане на втория lockup (50%->100%), се получава и лек спад в оборотите когато на 2-ра стигне до ~2100 и се задейства 100% локъп. За вече почти 60К км нито се е влошило, нито се е подобрило.

Поради всичко гореописано, съм си намислил да опитам с частични смени за следващите 10-15000км., за да избегна възможността клапанното тяло да сдаде багажа, поради простия факт, че не знам дали последната смяна е била направена коректно. След което вече по-спокойно да може да се направи цялостна смяна отново.

В случая, освен мнение по гореописания проблем, се интересувам и от някои насоки:
  • При частична смяна, ако не долея нищо и отвия пробката, оттам не би трябвало да изтече нищо или само да прикапе, нали така?
  • Очаква ли се да доспия първо 4л., след което да отворя пробката за нивото? - Или трябва да източа и двете пробки, да ги затегна с новия дихтунг на голямата, да премина през позициите на лоста според инструкциите и след като загрее на 70 градуса, да отворя малката пробка и да оставя да се изтече?
  • Подмяната на охладителя изисква ли кутията да е празна? Той е доста над нивото на кутията и ми се струва, че може да бъде разкачен по всяко време с минимална загуба на флуид;
  • Ако частичната смяна включва отвиване и източване и на двете пробки, бих сменил и маслопроводите, понеже щипките им откъм радиатора не държат добре.

Благодаря предварително!

Последна редакция:
Здравейте!

Имам XC70 2008г., D5244T4 с 6-степенния Aisin TF-80SC AWD, 185к.с. В момента е на почти 370000км. Колата е изначално купувана от МП в България и има много пълна история в техния сервиз.
Наближава времето за смяна на маслото на АСК и въпреки, че вече доста неща съм поправял сам по колата, кутията е едно от изключенията, за което не съм отделял време, поради липса на някакви особени проблеми (ще напиша по-надолу). Тук вмятам, че след закупуването на автомобила преди близо 60000км, кутията превключваше доста мудно, но без ританици. Това се оправи след инсталиране на Полстар (Ъпдейт 2.0) в МП скоро след като я купих. Реално вече е 205к.с. и до 450 Nm. Маслото е сменяно на 200к (МП, 12л.), 270к(МП, 12л.) и 317к(В+3, 12л. уж, вече като моя собственост). Същевременно планирам профилактично да подменя и охладителя.

Единственото, което малко ме дразни е едно леко придръпване между 2-ра и 3-та, което наскоро изследвах, с диагностиката. Получава се при загрята кутия. По думите на първия собственик, това се е проявили още много рано в живота на колата и МП не са направили нищо по въпроса. Вероятно става дума за преди повече от 200-250К км.
Това, което хванах е, че при задействане на втория lockup (50%->100%), се получава и лек спад в оборотите когато на 2-ра стигне до ~2100 и се задейства 100% локъп. За вече почти 60К км нито се е влошило, нито се е подобрило.

Поради всичко гореописано, съм си намислил да опитам с частични смени за следващите 10-15000км., за да избегна възможността клапанното тяло да сдаде багажа, поради простия факт, че не знам дали последната смяна е била направена коректно. След което вече по-спокойно да може да се направи цялостна смяна отново.

В случая, освен мнение по гореописания проблем, се интересувам и от някои насоки:
  • При частична смяна, ако не долея нищо и отвия пробката, оттам не би трябвало да изтече нищо или само да прикапе, нали така?
  • Очаква ли се да доспия първо 4л., след което да отворя пробката за нивото? - Или трябва да източа и двете пробки, да ги затегна с новия дихтунг на голямата, да премина през позициите на лоста според инструкциите и след като загрее на 70 градуса, да отворя малката пробка и да оставя да се изтече?
  • Подмяната на охладителя изисква ли кутията да е празна? Той е доста над нивото на кутията и ми се струва, че може да бъде разкачен по всяко време с минимална загуба на флуид;
  • Ако частичната смяна включва отвиване и източване и на двете пробки, бих сменил и маслопроводите, понеже щипките им откъм радиатора не държат добре.

Благодаря предварително!
Здравей,

Цялостната смяна (12 литра) е просто 3 частични смени направени една след друга и начина на смяна винаги е еднакъв с изклюпение на нивелирането на нивото на маслото.

1. Отвиваш пробката на кутията отгоре. Много важно, да не започнеш отдолу и да източиш и после да се окаже че отгоре пробката не се отвива или е с превъртяна резба.
2. Отвиваш отдолу и точиш колкото излезе. Колата е угасена и в покой. Отвиваш всички пробки. И малката и голямата.
3. Завиваш всички пробки, може да им смениш гумичките преди това, и сипваш 4 литра масло. Оригиналното масло се препоръчва.
4. Палиш колата и чакаш да загрее над 63 градуса маслото на скоростите. Гледа се с диагностика. Ако си на крик във въздуха я пускаш на D и загрява по бързо.
5. Като мине 63 градуса на вклюпен двигател отваряш само малката пробка и източваш излишното масло. Гледай да си на равно спрял.

Маслото трябва да се сменя на 60к км изцяло, при нормално каране. Ако теглиш или си правиш launch control/brake boost излитания на всеки втори светофар се сменя на 20к-30к.

Смяната на топлообменмика не е лошо нещо, провери quick connect-ите които се включват в него, обикновенно от там започва да сълзи първо. Ако има омазняваме - сменяй маркучите преди да потече по-сериозно. Като го сменяш ще загубиш малко масло и от там. Не е необходимо кутията да е празна.

Виж на колко отива температурата на маслото след дълго каране по задръстванията. Така ще видиш дали топлообменника си върши работата. Кутия на 100-105 градуса е ок. Нагоре вече маслото си отива много по бързо.
Някой хора слагат допълнителен радиатор с термостат който отваря на 90 градуса и кутията става вечна

Още няколко въпроса:
- При частична смяна трябва ли да мина през всички предавки преди да нивелирам?
- Също така, има ли смисъл да пипам брояча на маслото? Няма много логика да го ресетирам, ама все пак да питам...
- Да разбирам ли, че при частична смяна на масло, ще мога да сменя и топлообменника, и масловодите без да изтече още масло отнякъде?

И да - единият масловод се беше измъкнал частично и беше олят с масло. Като го наместих, нещо ми се стори, че се движи прекалено свободно и засега седи временно фиксиран с една свинска опашка. Това е и част от причината защо искам да действам с маслото отрано.

Знам го този допълнителен радиатор, но нито тегля, нито се правя на офроудаджия, освен когато се налага за кратко.

DiCe си имам и ще се справя там. Просто самата процедура по частична смяна не ми стана ясна, но след този пост, вече разбирам логиката.

Колкото до температурата - дори при най-сериозния баир, едва ли съм вдигал повече от 110 градуса, а може би малко под това.

1. Няма смисъл да минаваш през предавките при частична. Ако правеше цялостна смяна с 12-16 литра ще се опитваш да изкараш всичкото масло на 1 път, но при частична и каране на 10к км, новото масло, така или иначе ще се смеша със старото като караш.
2. За 1 частична - недей. Може след 3 смени.
3. Да, ще можеш.

Щом имаш маркуч който изпуска, сменяй го навреме. Кутията без масло не кара много км.

И се подготви психически, че започваш да буташ кутия която "има едно леко придръпване между 2ра и 3та". Което си е симптом на тръгнал мозък на кутията.
За която в първите 200к км не е ясно дали е сменяно маслото. Най страшният вариант е да трябва да смениш мозъка. Преди години сменях на моята XC70-ка 2013та за 900 лева с нов от фабриката в Белгия. По страшно от това не е.

Аз ако съм на твое място, бих направил следното. Бих сменил с 12 литра на 1 път. Бих сменил маркуча който се държи със свинска опашка, бих гледал с диагностиката до какви градиси вдига маслото като карам още преди смянага, за да знам дали да сменям топлообменника, след цялостната смяна бих занулил маслото с Видата и бих направил адаптация на кутията пак с Вида. Адаптацията отнема 1-2 часа каране бавно и после не толкова бавно. Бих проверил дали при минаване на спряло между P и D има леко подритване, и ако има бих обърнал внимание на тампоните на двигателя, особенно на масленият който е от ляво под кокала.

Точно заради "придръпването" мислех да е частична. Уж било по-безопасният вариант. Поне така пишат някои хора.

Иначе вече направих поръчката от Скандикс. Двата маркуча, топлообменник, всички дихтунги като за 3 отделни смени и т.н. Та, със сигурност ги сменям тези неща.

Първите 200К със сигурност не е пипано. Нали такаим е "по книга" на МП. После трите смени са пълни и както казах най-много ме притеснява последната с какво е сменено.

За тъй наречения "мозък" (клапанното тяло?), не трябваше ли отдавна да е сгребал при 3 пълни смени?
Сменял съм (не аз, а В+3) хидавличния, който е до ангренажа (вероятно него визираш, че е под кокала). Но не искаха да сменят този при кутията. Дали пък той не се ебава?
Иначе самият кокал, както и този отдолу съм ги сменял впоследствие.

Да, масленият при ангренажа спада и двигател/кутия се накланят. Което води до изместване на кабела който е вързан между скоростният лост и лостчето на скоростната кутия. Това изместване води до различно движение на лостчето на скоростната кутия което реално сменя скоростта като превключваш. За превключването 2ра 3та тампоните не играят роля. Тях ги споменавам само ако на място от P на D имаш удари.

За по-безопасният вариант с частичната смяна - това за мен е по-безопасният вариант за сервиза да върне колата на клиента без да се усеща голяма разлика в превключването и клиента да не се върне и да каже че е по-лошо от преди. Реално мозъка / клапанното тяло е един алуминиев блок с 6 до 8 соленоида и много малки и тънки пътечки по които соленоидите правят налягане и изтласкват масло. Когато 200к км маслото не е сменяно, то си е загубило до голяма степен смазочните свойства, което е довело до по високи температури в кутията и хидро трансформатора което в един момент води до запушване на соленоидите. На моята кутия в мозъка имаше в маслото едни ситни малки като люспи/броката на жената блестящи плаващи частици. Като се насъберат в соленоидите и те спират да работят както трябва. Да кажем че частичната смяна ще намали риска да се насъберат люспите от кутията в мозъка, но това не значи че частично задържащият соленоид ще се оправи или промие. Въпрос на време преди да се наложи да се смени мозъка или някой соленоид по него.

Мозъкът не е труден за вадене. Сваля се капака на скоростната кутия отдолу и още 6-8 болта и излиза. Но, всичко е пари и време. Някой като скръцне някъде и сменят от главината та до шенкела всичко накуп, други го дават по балансирано в разходите, трети карат докато колата не грохне и вземат следващата.

Благодаря!

Ще помисля как да подходя.
Сякаш се настроих да направя една частична смяна сега, за да проиграя процедурата и според цвета на маслото, което източа, може напролет да се върна с 3 туби и повече смелост.

Благодаря!

Ще помисля как да подходя.
Сякаш се настроих да направя една частична смяна сега, за да проиграя процедурата и според цвета на маслото, което източа, може напролет да се върна с 3 туби и повече смелост.
аз така направих като взех колата - първата "частична" с 4л и на следващата година след 7х км вече с 12л

Назад
Топ