T6,304 hp,LPG Конверсия

• Стартер на теми Стартер на теми Жоро
  • Начална дата Начална дата

Жоро

New member
Привет колеги !
Обмислям конверсия бензин-газ за моето T6 ,AWD ..
Спрял съм се на висок глас газов инжекцион BRC sequent plug and drive и имам нужда от малко "pros and cons" от запознати .Към момента въртя 80 % градско което на бензин си е разход 😬 ,с отстъпките които ползвам се търпи ,но все пак са пари за вятъра .
Та ,бих се радвал на малко мнения и препоръки ,благодаря на всички които ще се отзоват предварително .

Карах xc70 MY13 T6 4 години и си направих сметката, че за километрите които ще мина с тази кола преди да я сменя няма да избия инвестицията от газова. Ако правиш 20к км на година - да икономия е. Но за 10к км на година, с нормално каране, не видях смисъл.
Това което мога да ти кажа със сигурност, е ако сложиш газова, задължително карай 80 на 20 - 80% на газ, 20% на бензин. Иначе скед 15к-20к ще ти изчезнат късият и дългият трим от ECM-а и ще започнеш да ходиш по газаджии да ти зануляват/наливат насторйки на компютъра на газовата. Или си вземаш диагностика за компютъра на газта и си я поддържаш сам. След 50к-60к км очаквай евентуално да сменяш някой клапан.

Ако разхода ти сега е над 15/100 може да имаш някой проблем за оправяне с нагнетяването на въздуха и да имаш по богата смес.

В момента 80 % градско 20% извън имам среден разход близък до или под 15 л/100 което смятам е напълно нормално ..Чисто градско си лапа 20 ,като се има предвид ,че повече от 1500 оборота рядко и качвам 😂,ако се заиграя може и да ги прескочи .Като цяло на годишна база въртя 12-15 хил и смятам ,че за горе-долу 2 години ще се избие ,но съм по-притеснен от последващите "щети" до които може да се стигне,което силно ме разколебава ..
При автомобилите на газ или поне тези които аз съм притежавал след определен период на експлоатация се започват missfire-те , check-ове светят заради сондите и т.н .Все неща които страшно ме дразнят и за да ги отстраня ,знаем днеска при газаджията ,утре при елкона-джията 😬
Та ,все още го обмислям и честно казано не знам дали ще се прежаля накрая .

Драмите на газта започват защото ECU то на газта лъже ECM-a колко и как се харчи бензина, тримовете на бензина които са плаващи стойности стават в един момент нулеви стойности а те се използват от ЕСU-то на газта и започва едно ходене по мъките през месец да се адаптира газовата. Другото е как се връзва компютъра на газовата за да се меша в CAN мрежата и колко драма ще има от него. Виждал съм Т6 което му бяха сменили CEM-a защото Vida не можеше да се свърже с него заради ECU-то на газта. Да, доста частен случай, но случва се.

Ако имаш китайската Вида, направи едно замерване на живи данни, Поискано налягане от турбото срещу реално отчетено в интеркуулера и на входящият колектор да видиш дали соленоида ти не е за смяна. Другото, на запален двигател отваряш капачката на маслото, ако се разтресе много, задави се или вземе да вдига сам обороти - картерна вентилация е за смяна, като оправиш налягането в двигателя и пада разход също.

За 12к-15к на година, пак е въпросително кога ще избиеш 3к-4к лева за газова с всичките й екстри дето да охлаждат клапаните, добро ECU и тн.

Аз лично за 4 години не се навих да слагам. Да, икономията е икономия, напълно съм съгласен с това и ако аз правех повече км на година щях да сложа сигурно, но за мойте 10к до 12к не си заслужаваше.

Много зависи и колко често си сменяш колата, имам мазда на която няма да направя повече от 50,000км и след проста сметка се отказах да инвестирам в газово. Баща ми нави на мерца си над 200,000км и предвит, че беше от старите инжекциони газовата беше задължителна.

Назад
Топ