XC90 2017 T6 - Прокарване на интернет на кола от Америка

• Стартер на теми Стартер на теми Millen
  • Начална дата Начална дата
  • Представено

Millen

Administrator
Член на персонала
Проблема на колите идващи от Америка, е че вградените им модеми не могат да се свържат към Европейските 3G/4G мрежи.
Това лимитира някой от функциите на колата като Connected Safety - колата използва интернет връзката за да споделя включвания на ESC системата и пускане на авариините светлини. Също така всички вградени апликации разчитат на този интернет. VoC и апликацията за достъп до колата.

Първо се опитах да сменя модема с европейски, през МотоПфое. През 2023-та, след разговор с шефа на сервиза на Мото-Пфое в София, стана ясна цената (около 5000 евро) и нуждата от комуникация с Волво за да се пита какво и как трябва да се налее като софтуер. За съжаление според Мото-Пфое, Волво отказаха да направят промените по колата след 2 месеца на активна комуникация.

От тогава си мисля какво може да се направи по въпроса за да се върне колатa към интернет.
Само смяната на VCM модула на колата, нямаше да е задоволително, защото VoC и SOS бутона минават през него, и щяха да започнат да излизат постоянни грешки на таблото, че VCM модула има нужда от ремонт.
Пробвах да сменя настройките в CEM от KZ04 - With Telematic module, USA/CDN / K602 - Telephone system CDMA2000 към 4G EU и VCM-a ги прие. Но се оказа че честотите на който работи хардуерно VCM модула, не са съвместими с четотите на 4G-то в България. Слагайки българска SIM карта на Виваком, колата се връзваше, но успяваше да изтегли само 100kb за 15 минути опити да обнови картите на навигацията.

Затова решението беше да се отиде към мобилен 4G AP router. Едно време му викаха "4G бисквитка", аз им казвам - Микторик.
Взех MikroTik LtAP mini LTE kit (2024) - RB912R-2nD-LTm&EC200A-EU от Ардес за има няма 99 евро. Карта на Виваком само за данни с максимална спокост 10MBps. настройката на Микротика беше елементарна, използвайки директната опция за Quick Setup - LTE AP.
Монтажа - почти там където е VCM-ма, но малко по видимо - на задна дясна кора в багажника. Захранването идва от запалката в багажника, а Микротика приема 5V USB Micro кабел. Два винта и заспа. Микротика идва и с подготвен кабел за монтаж през бушон, но това ще стане след малко ровене по ел. диаграмите на задната бушониера и като стане малко по топло навън.

mikrotik1.webp

Първи впечатления - сякаш Sensus-a стана по-бърз. Знам че може и да е плацебо ефект, но когато колата е закачена на интернета на Микротика Sensus-a работи по-бързо. Апликациите са по бързи, спрямо когато колата е вързана към hotspot-a на телефона ми. 10MBps от Виваком е перфектно като скорост за бързо зареждане на радио през ТuneIn. Времето се зарежда веднага. Картите хвърчат.

Да, VoC и апликацията за телефон не минават през Микротика, и няма как да се изкарат от VCM-a, но всичко останало работи.
Сега остава да се провери какво ще се покажи на таблото когато мина през зона с докладвана опастност от Connected Safety.

Назад
Топ