Кола внос от Северна Америка

• Стартер на теми Стартер на теми dryn
  • Начална дата Начална дата

dryn

New member
Здравейте!

Оглеждам се за кола от САЩ или Канада - V90 Cross Country или XC90 след 2020. Изчетох темата за внос на коли от там и съм съгласен, че си е късмет да случиш на наистина добра и здрава бройка (от търгове) и отнема време, докато излезе нещо читаво. Примирих се с факта, че ще внасям нещо с леки щети, но ме притеснява моментът с настройките Американски/Европейски пазар. Разпитах във Волво и Volvo Tune Line и разбрах, че официално такава конверсия не се прави. Дори можело да ти блокират автомобила, ако подушел официален сервиз... Това последното малко ме съмнява... Знам, че Volvo Tune Line пипат някакви настройки, за да се премине към европейски пазар, но ми казаха, че няма 100% гаранция за успех, че за AAOS коли имало някакви пинизи, но и те не се получавали винаги и че интернетът в колата по-скоро няма да работи, съответно приложението с всички прилежащи екстри (палене от разстояние, пускане на климатик/отопление и т.н.) няма да работят. Разгледах и списък с опции в Orbit (промяна на единици на километража, честоти за радиото, карти за навигацията, LED матрични фарове, което не било активно в САЩ???), което предполагам е като да си закараш колата във Volvo Tune Line.
Та, дали може някой да поясни как стоят нещата с конверсията, та да знам какъв е шансът, кола внесена от там, да остане с половината си екстри :)

Здравей!

Ще те почна по отдалече, преди конверсията.

V90CC ако намериш - страхотно, по-добре е измислено от XC90 във всички отношения. Да, не носиш 7 седалки, но от към инженерни решения на мен по ми харесва. Но V90CC се срещат много много рядко.

Локацията от която ще вземеш кола също е важна. Не се подлъгвай по Канадската прелест, по която доста фирми внасящи коли са се прехласнали. Смяната от Мили в Километри е елементарна при Волво, но премахването на ръждата от кола живяла по пътищата на Канада е доста по трудно. Другото нещо е да не се плашиш, че колата ще пътува повече време ако е от източното крайбрежие на Америка. Хората се поддават на приказките на търговците които искат да докарат колата по бързо за да вземат парите на клиента по бързо, а не ги интересува после клиента с какво ще се бори.

Имаш 3 вида сайтове:
Copart: всеки балкански измамник с албански корени може да продава и препродава коли там.
IAAI: Колите се продават само от застрахователи. Което не значи, че няма да има скрити драми - просто ще са по малко.
Dealer: Тези обикновенно идват през разни viber/facebook групи на български търговци.

И трите съм ги пробвал, и от трите идват коли които искат работа.
Моята препоръка е, намери човек който да ти я внесе и всеки ден гледаш по сайтовете какви коли са пуснати на търг за следващите два дена. Има коли които престояват месеци по сайтовете и такива които днес се пускат с време за търг за утре.
Колите които си харесваш - вземаш им VIN номерата от сайтовете, купуваш си 5 или 10 проверки на сервизна история през CarFax.eu и когато излезе кола която би си купил я проверяваш. Ако е поддържана в дилър, излизат даже и кога са й сипвали течност на чистачките и са сменяли чистачките. Колкото по обслужвана толкова по добре.

Ако те интересуват екстрите на колата, пак по VIN отиваш при Иван Петров от https://genuinepartsdelivery.com/ и той ще ти изкара разпечатка как е била поръчана и има ли теглич или не.

За да знаеш къде се очаква да стигне търга като цена, може да провериш на базата Година/Мили/Двигател къде са завършили старите търгове на подобни коли. Сайтa e https://en.bidfax.info/. Гледаш и си правиш сметката дали ще е T8 Ultimate на 20к мили или T5 Momentum на 197к мили.

И не се плаши, колкото и драми да има, всичко се оправя. Един приятел поръча по снимка (една снимка общо) във Вайбър кола без педали полу-разглобена само защото беше най-евтиното Т8 в copart, и си я кара най щастливо сега. Да, имаше малко сглобяване, търсене на грешки, evap драми, охладители на хибрида, но те затова са продадени на търг все пак.

Сега вече за обръщането от Американец към Европеец.
При старата платформ P3 - беше драма и трябваше да се ходи при някой като Volvo Tune Line/Vdash/Orbit/P3Tool и тн. Не че при новата платформа не можеш да отидеш при тях пак, просто не се налага толкова много.

Първо Километража - причината да искат да ти продадат кола от Канада.
Можеш сам да си го смениш от Мили в Километри от менюто на колата.

Второ Часа
Можеш сам да си го смениш от 12h на 24h от менюто на колата.

Трето Езика
Можеш сам да си го смениш от Habla Espanyol на Български от менюто на колата.

Четвърто Навигацията
Можеш сам да й смениш Маркета, като вземеш една 64gb флашка, изтеглиш картата на цяла европа (не само на източна Европа, а цялата), ръгнеш флашката в белият порт на колата и като те попита сигурен ли си че картите на Ново Мексико вече не ти трябват - да кажеш Да. С картите се променя и разпознаването на знаците по пътя, въпреки че в CEM модула остават настройките за Американски знаци, колата пак ще ти чете и пищи когато минеш с 60 километра покрай някой безпризорно сложен знак 30км/ч ремонт между Варна и Бургас.

Пето Радиото
Тук вече няма копче или отметка в менюто, но затова Волво са си направили софтуер. Отиваш в МотоПфое, и гордо заявяваш - Искам да ми налеете е тоя софтуерен номер (Виж таблицата по долу). Те ще ти кажат как, трябва да включат колата на Vida и да видят дали той излиза за това шаси (тая работа се таксува 77 евро без ддс), то естествено не излиза по подразбиране, но им се казва на хората, че поемаш риска те да поръчат софтуера и той да не стане на колата, те го поръчват и вече имаш Радио Витоша или Веселина или Z-Rock, не помня кое се губеше.

Таблица 1.
XC40 32267709 - RADIO FREQUENCY APPL EU
XC40 32267711 - RADIO FREQUENCY APPL US

S60/V60/V60CC 31493719- RADIO FREQUENCY APPL EU
S60/V60/V60CC 31493721- RADIO FREQUENCY APPL US

XC90/XC60 32267739 - RADIO FREQUENCY APPL US
XC90/XC60 31682889 - RADIO FREQUENCY APPL EU

S90/V90/V90CC 31493638 - RADIO FREQUENCY APPL US
S90/V90/V90CC 31682874 - RADIO FREQUENCY APPL EU

Остана последното нещо App-a на Волво с който да си палиш колата отдалече.
Да, там нещата са непоправими/необратими според Volvо.
Наскоро си писах със съпорта на Volvo ([email protected] всеки може да пише на тоя мейл и да пита) и ми обясниха как хардуера бил несъвместим и пазара бил различен и не знам си какво. Реално ако колата има от новите 4G VCM модули, няма нищо несъвместимо, освен настройката в CEM-a да се мине към Европейска мрежа. Но, Volvo (нека да сме честни - МотоПфое, в Нидерландия им сменят маркета без проблем) решили че няма да обръщат колите от Америка към Европа за App-a - ок голяма работа > има алтернативи.

Първа алтернатива - VDD от Vdash. Палиш колата, пускаш клаксона, отваряш затваряш разни неща. Гледаш грешките на колата в телефона, разход, локация, GPS проследяване. По евтино е спрямо абонамента на Волво. Да, има да се закачат две жици, но това не е проблем. И да, аппликацията на VDD не е толкова красива, но е функционална.

Втора алтернатива - Mid City Engineering (https://www.midcityengineering.com/) - само за отдалечено палене на колата през ключа. Натиска се копчето за заключване 3 пъти, колата е в обхвата на ключа и колата се пали и климатизира все едно е подадена командата от Volvo App-a.

Трета алтернатива - StarLine - това е алтернатива на VOC от руснаците, но там е трудно да се купи от Русия и да се докара до България.

За LED матричните фарове - в някой щати е забранено - следователно в Америка колите всичките са без тази екстра. Auto High Beam си работят перфорктно на коли от Америка, като когато видят кола насреща минават на къси и после се връщат на дълги. Ако искаш Matrix LED - смеянт се фаровете и се конфигурира с Orbit/Vdash/Volvo Tune Line.

И накрая блокирането на официалният сервиз.
Първо какво е това реално от страна на Volvo - ако колата има сменен контролен модул (на новата платформа всичко навсякъде е с платка вече. Има само 2-3 неща който не изискват софтуер - да си смениш антената на тавана е едно от тях.) извън сервиз на Волво, който модул по някакъв Orbit/VTool/Vdash/Volvo Tune Line начин е оженен за колата, колата попада в списъка с коли на които им е забранено да получават обновления на софтуера от Volvo. Ако това се получи, собственика на колата трябва да си закупи нов модул от дилър, да му се налее софтуер (колата да се върне към официално позволена конфигурация), дилъра да напише едно писмо на Volvo и да поиска колата да бъде премахната от черният списък, и колата да може да получава Total Upgrade обновления отново.
Сега идва момента на - Ние сме в България и си имаме само МотоПфое, което може да си реши да прави каквото си поиска...
Знам за поне 1 случай в който МотоПфое са писали писмото и са махали кола от забраненият списък, но в последно време, май не са много отворени към това.
Защо Volvo Tune Line не е като Orbit/Vdash/VTool - защото ако се наложи колата да ходи във Volvo за нещо диагностично, човек винаги може да върне промените които е направил сам с Orbit/Vdash/VTool и след посещението при МотоПфое да си ги направи пак. Иначе записване на час по димни сигнали при Volvo Tune Line, че Добрев по телефона не обичаше да говори до колкото си спомням, връщане на настройките, ако ги помни как са били преди, и тогава ходене в МотПфое.

Та, в общи линии, не се притеснявай, не е страшно и е напълно постижимо и все още е по-евтино и по качествено от Америка/Канада отколкото някоя на 300 милиона километра от Албанска Италия дето бабата на папата я е карала само до магазина.

Последна редакция:
Освен липсата на работещо приложение което е свързано с допълнително заплащане, което не съм сигурен дали бих платил няма нещо което да ти липсва. Моето е внос от Канада и дори радиото си работи нормално след смяна на региона без да е пипана през софтуер. В Мото пфое я обслужват на драго сърце, но не мисля да продължавам там.

Назад
Топ