Турбо проблеми

mitko_dyakov

New member
Здравейте! Волво ХЦ60 2012 г с ДВГ D5204T3 ми създава проблеми след ДПФ и ЕГР изолиране както софтуерно така и механично, поради запушен ДПФ филтър. Колата влиза в авариен режим след загряване над 80 градуса и при по продължително натоварване. След рестарт на двигателя се оправя. Има следните грешки:
Screenshot_2026-03-28-09-42-41-796_com.us.bt200.webp
При диагностика на живи данни: Screenshot_2026-03-28-09-32-08-066_com.us.bt200.webp При потегляне на 1ва предавка.
На 3та предавка:Screenshot_2026-03-28-09-33-22-718_com.us.bt200.webp
На 4та предавка:Screenshot_2026-03-28-09-35-45-937_com.us.bt200.webp
На 5та предавка:Screenshot_2026-03-28-09-38-33-883_com.us.bt200.webp
И на 6та предавка:Screenshot_2026-03-28-09-38-44-339_com.us.bt200.webp
Моля за съвет или някой ако го е изстрадал вече да каже какви стъпки да предприема. Благодаря в аванс на отзовалите се. Хубав ден!

Има два варианта. Така, де, повече от 2 са, но два основни.

1. Прецакал ти се е соленоида/клапана/вакуум помпичката на турбото - 31293964. Прави по голям вакуум при натискане на двигателя, и развива турбото повече от колкото трябва, то прави повече налягане по тръбите и получаваш грешки Overspeed/Overboost.
2. Наиграли са те със софтуер на ECM-a който не е точно за твоята кола. Новият софтуер е със замразени стойностите на EGR и DPF. Сега, ECM-a казва на соленоида/клапана/вакуум помпичката на турбото да се задейства например на 20%, но 20% на твоя соленоида/клапана/вакуум помпичката на турбото, не са същите като на двигателя от който е софтуера. И се получава разминаване. и правиш повече boost.
Друга причина да се получава Overspeed и Overboost - не се сещам.

Благодаря за идеите. Соленоида е сменен с чисто нов Пиербург, мап сензора 31355462, който се намира на интеркулера е сменен с чисто нов Бош, вакуумните маркучи също са подменени, а софтуера е правен от Ники Добрев. Да се насочвам към софтуер тогава да разбирам? То не остана друго освен зацапана геометрия, може би? Благодаря отново и хубав ден!

Добре, явно доста неща са се случвали на колата.
Дай по хронология, кое стана първо и кое се сменя след това и какъв резултат даде.
Едва ли си отишъл да ти махнат DPF-a и EGR-a и си решил да смениш всичките датчици и маркучи в същият ден просто ей така.
Случвало ми се е, да на живи данни колата да покаже, че има нужда от смяна на соленоида, да сложа чисто нов Пиербург и положението да остане същото и да се окаже, че новият соленоид не работи правилно директно от фабриката.

След покупката на колата я покарах две седмици без ядове. Влезе в авариен режим от нищото и се оказа задръстен ДПФ филтър. Прочетох и гледах на живи данни за стойностите на датчика за диференциално налягане на ДПФ. Оказа се че не работи коректно. Подмених го, но пак отказваше да си направи регенерация защото беше на около 40 гр. soot. Изтърбушихме го и го изолирахме софтуерно, като аз съм от Русе и се наложи по Еконт компа да отиде при Ники Добрев. Като я взех от сервиза ми светна чек и я върнах за корекция на софтуера. Всичко беше ок. После се появиха грешки за "Underboost", но колата не влизаше в авариен режим, та за това смених Мап сензора 31355462, който също подаваше грешни стойности към компа. С новия датчик положението се обърна на 180 градуса и вече записваше тези две грешки по горе цитирани + за ЕГР. Сваляне и почистване нямаше да реши проблема или поне от сервиза така казаха и взех решение да изолират и него. Пак имаше намеса на Ники Добрев, а в сервиза затапване с планка. От тогава колата при повече "напън" влиза в авариен режим. При "рестарт" на двигателя пак я няма турбината, като след минутка си заработва, и колата започва да върви нормално. Мисля че това е хронологиния ред до тук. Съжалявам, ако съм бил твърде изчерпателен и стана дългичък пост. Благодаря и хубав ден!

Назад
Топ